Hier is een eenvoudig en heerlijk recept voor bladerdeeg met brie en cranberry’s, ideaal als voorgerecht of snack!
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 100 g brie, in plakjes gesneden
- 3-4 eetlepels cranberrysaus of cranberrycompote
- 1 ei, losgeklopt (voor het bestrijken)
- Optioneel: gehakte walnoten of pecannoten
- Verse tijmblaadjes of rozemarijn, voor garnering
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C (of volgens de instructies op het bladerdeegpak).
- Bereid het bladerdeeg: Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg in vierkante stukjes van ongeveer 8×8 cm of groter, afhankelijk van je voorkeur.
- Beleg met brie en cranberry:
- Plaats een plakje brie in het midden van elk stukje bladerdeeg.
- Schep een theelepel cranberrysaus op de brie.
- Voor extra smaak kun je een paar gehakte noten op de cranberrysaus strooien.
- Vouwen en bestrijken:
- Vouw de randen van het bladerdeeg lichtjes naar binnen om een bakje te vormen, zodat de vulling er niet uitloopt.
- Bestrijk de randen met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
- Bakken:
- Bak de hapjes in de oven gedurende 12-15 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is en de brie is gesmolten.
- Serveren:
- Haal de hapjes uit de oven en garneer met verse tijm of rozemarijn voor een feestelijke uitstraling.
Tips
- Extra smaak: Voor een pittige twist kun je een beetje balsamicoazijn of een snufje cayennepeper aan de cranberrysaus toevoegen.
- Alternatieven: Vervang cranberrysaus door vijgenjam of perenchutney als je dat lekkerder vindt.
Eet smakelijk! Deze bladerdeegpakketjes zijn heerlijk warm uit de oven, maar ook op kamertemperatuur erg lekker.
Ingrediënten (voor 8-10 cupcakes)
- 150 gram suiker
- 30 gram zachte boter
- 150 ml melk
- 1 ei
- 225 gram bloem + beetje extra
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 200 gram gedroogde cranberries
Vet eerst alle vormpjes in met boter en bestuif deze met bloem. Doe je cranberries in een schaaltje en schep hier een lepel bloem bij. Meng dit er goed doorheen. De bloem zorgt ervoor dat de cranberries straks niet naar beneden zullen zakken in je beslag.
Meng de suiker en boter in een kom tot een luchtig mengsel en voeg hierna het ei toe.
In een andere kom meng je de bloem, bakpoeder en zout samen. Voeg dit afwisselend met de melk bij je boter mengsel. Voeg als laatste de cranberries toe, hou een aantal apart.
Schep je beslag in de vormpjes en strooi de achtergehouden cranberries hier over.
Bak de muffins in zo’n 35-40 minuten goudbruin.
Eventuele bloemresten kun je met een (vochtig) kwastje zo van de cranberries bovenop afvegen. Ik gebruikte zoals je ziet geen muffinvorm maar kleine broodvormpjes, deze komen bij Albert Heijn vandaan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een muffinvorm bakken.
Eetsmakelijk! Zijn jullie een liefhebber van deze bessen?